Vrima e zezë tejkalon parashikimet e shkencëtarëve dhe astronomëve

Cygnus X-1, një nga vrimat e zeza të para që është identifikuar është shumë më e rëndë se sa pritej, duke ngritur kështu pyetje të reja se si formohen objektet e tilla, shkruan NYT, transmeton Kolosalexpress.

Një nga vrimat e zeza të para dhe më të mëdha që njihen në Rrugën e Qumështit, është më masive se sa mendonin astronomët, njoftuan një ekip shkencëtarësh.

Cygnus X-1 është një nga burimet më të hershme qiellore të rrezeve X. Të zbuluara në vitin 1964, kur astronomët filluan të ngrenë sportelet kozmike Geiger në hapësirë dhe kjo u konsiderua si një vrimë e zezë. Rrezet X prodhohen nga gazi që nxehet në miliona gradë ndërsa vërtitet rreth kullimit kozmik.

One of two LIGO detector sites, near Hanford, Wash. The other is near Livingston, La.

Është një nga sistemet më masive dhe më të shndritshme të rrezeve X me binarë të njohur në Rrugën e Qumështit.

Matjet e reja tani e kanë ngritur masën e kësaj vrime të zezë në 21 masa diellore. Përbërja nuk e ndryshon perceptimin e përgjithshëm të kozmosit; Cygnus X-1 është akoma një vrimë e zezë, mirëpo detajet se si Cygnus X-1 u bë një vrimë e zezë tani janë në dyshim.

Një ndryshim i rëndësishëm në masën e një burimi të tillë klasik dhe historik astronomik është një punë e madhe (të paktën për astronomët)”, shkruan Daniel Holz, një astrofizikant teorik në Universitetin e Çikagos. /Kolosalexpres/

Astronomers observed the Cygnus X-1 system from different angles, using the Earth’s orbit around the sun to measure the perceived movement of the system against the background stars.