Nuk qenka një asteroid/ Studimi i ri hedh poshtë çfarë kemi ditur për zhdukjen e dinosaurëve

Nuk është një asteroid, por një kometë , që ka shkaktuar zhdukjen e dinosaurëve.

Kjo tregohet nga simulimet e reja të kryera nga Universiteti Amerikan i Harvardit, rezultatet e të cilave janë botuar në Raportet Shkencore. 

Një fragment i këtij trupi qiellor do të kishte zbarkuar në Tokë rreth 65 milion vjet më parë. 

Mbetjet e goditjes mund të gjenden në kraterin Chicxulub, nën gadishullin Jukatan, në Meksikë.

Sipas autorëve të studimit, astrofizikanët Avi Loeb dhe Amir Siraj, kometa ka origjinën nga sfera e mbeturinave në buzë të Sistemit Diellor, reja Oort, djepi i kometave. 

Trupi qiellor u shty nga pushteti nga fusha e gravitacionit të Jupiterit gjatë orbitës së tij dhe u projektua drejt Diellit, tërheqja gravitacionale e të cilit më pas e copëtuat.

“Në praktikë, Jupiteri veproi si një lloj makine pinball, duke shtyrë një kometë me periudhë të gjatë, e cila kërkon më shumë se 200 vjet për të orbituar Diellin, në një orbitë shumë afër yllit tonë – shpjegoi Siraj -. Afrimi shumë afër diellit Dielli, trupi qiellor është copëtuar në kometa më të vogla të cilat kanë probabilitetin të godasin Tokën “. shpjegon eksperti.

Konfirmimi i kësaj simulimi mund të vijë nga analiza të reja të përbërjes kimike të kratereve të ndikimit të tokës.